Google+

Previews: Sims Camp - De Sims 4 - Bouwmodus

woensdag, september 11, 2013 - 12:45

Introductie

Een waarschuwing vooraf: Alles van De Sims 4 dat we op Sims Camp hebben gezien is pre-alpha software. De interface is niet definitief. Om deze reden was het niet toegestaan om video's te maken en konden we alleen wat foto's tegen het eind van de masterclass maken.

De Sims 4 Bouwmodus masterclass werd gegeven door Aaron Houts, de Sims 4 bouwtool-ontwerper! Volg hem op Twitter!

Aangezien het hier voornamelijk over nieuwe mogelijkheden gaat, ga ik ervan uit dat je al ervaring hebt met De Sims 3. De meeste fans op mijn site hebben die ervaring, en het is lastig alle nieuwe mogelijkheden uit te leggen zonder plaatjes. Ik zal daarom dingen vergelijken met de eerdere series. En aangezien het functionaliteiten zijn zal ik proberen te vertellen op een manier die het leuk om te lezen maakt - in plaats van simpelweg de feiten op te dreunen. Als ik hier ergens niet over praat dan is het op Sims Camp niet besproken! Maar omdat we ook alleen maar op het eind wat foto's konden maken en verder niet moet ik vertrouwen op m'n notities. Er is dus een kans dat ik wat cruciale stukjes gemist heb. Het kijken naar de demo, luisteren naar de demo, proberen te begrijpen wat de persoon die de demo geeft verteld, alles opschrijven en alles bijhouden is lastig. Het lijkt makkelijker dan het is. Ik heb m'n best gedaan, maar heb toch hier en daar wat moeten improviseren met de "termen" in dit artikel. Besteed dus niet te veel aandacht aan de precieze namen die ik gebruik in dit artikel. Happy

Als eerste moet je weten dat we nu bouwgereedschappen hebben. Het is niet echt meer een losse bouw- en koopmodus. Voor zover ik begreep hebben we bouwgereedschappen en een soort catalogus. Daarover later meer. Als je de blauwdruk-functie in De Sims 3 handig vindt, ga je de mogelijkheden van De Sims 4 geweldig vinden wat betreft het bouwen. Ik bouw zelf ook veel en vind dat ik geen hulp nodig heb om het makkelijker te maken om een leuk huis te bouwen, maar de opties die ik heb gezien zijn geweldig. Je kunt het huis van je dromen bouwen. Zelfs mensen die zeggen dat ze niet kunnen bouwen, kunnen straks huizen maken met een paar muisklikken.

Funderingen

In De Sims 4 zijn er nog steeds funderingen. De grote verbetering is hier dat je funderingen achteraf kunt toevoegen. Je hoeft niet meer je hele huis opnieuw te bouwen omdat je een fundering eronder wil zetten. Je kunt ook de hoogte van de fundering aanpassen zonder trucjes of cheats. Het is nu een ingebouwde mogelijkheid.

Verdiepingen

Nu we het toch hebben over verdiepingen... We hebben het gevraagd. En ten tijde van de demo kon je drie verdiepingen hebben, waarbij de fundering niet als verdieping telt. Het gaat dus om een fundering met 3 verdiepingen. Ik hoop dat dit nog aangepast wordt naar tenminste 5 ofzo.

Weet je wat ook nieuw is? Je kunt de hoogte van de verdiepingen aanpassen! Er zijn 3 hoogtes om uit te kiezen per verdieping, met bijpassende deuren en ramen voor elke hoogte!

De verdiepingen hoeven ook niet allemaal even hoog te zijn. Je kunt de ene verdieping een hoog plafond geven en de ander een normale hoogte. Erg leuk! Je kunt ook de hoogte achteraf aanpassen, ook al is er nog een verdieping boven. Dat maakt niks uit!

 

Kamer- en Hektypes

Er zijn 11 "kamer"-soorten en een freestyle-optie. Je hoeft de kamersoorten dus niet per sé te gebruiken. Je kunt een huis bouwen zoals dat nu al kan, maar met de kamersoorten kun je iets kiezen, neerzetten op het kavel en aan pijlen trekken om de kamer de vorm te geven die je wil. De pijlen zijn vergelijkbaar als in De Sims 4, maar ze zijn verbetered. Je kunt de kamer kleiner en groter maken, zoals ook in De Sims 3 al kan. Maar je kunt nu ook de pijlen gebruiken om de kamer te draaien! Als je een kamer tegen een hek of andere kamer zet kun je de bestaande kamer als het ware om de andere heen trekken. Het is lastig uit te leggen zonder screenshots, maar de pijlen zijn in ieder geval een stuk nuttiger. Van wat ik heb gezien, van de 11 kamertypes, zijn er 5 daadwerkelijke kamertypes en 6 hek-types. Een illustratie die ik heb gemaakt laat zien hoe kamers er ongeveer uit komen te zien, zodat je een idee krijgt van de opties die er waren ten tijde van de masterclass.

Zoals je kunt zien zijn er gebogen hekken. Er zijn (nog) geen kromme muren maar het is een goed begin. Ze zien er overigens goed uit. Hekken komen in verschillende stijlen. Die stijl kun je ook aanpassen na het plaatsen. Je kunt een hek-"kamer" maken en als je er dan trappen aan verbindt, verdwijnt het hek vanzelf waar de trap komt te staan. Je kunt ook pilaren op je veranda plaatsen en ze komen vanzelf op de juiste plek voor een echte veranda, wat ik erg goed vond!

Het bouwen van kamers is makkelijker gemaakt, maar er is meer! Je kunt nu ook kamers oppakken en ergens anders wegzetten. Dat is geweldig. Je wil niet weten hoe vaak ik opnieuw moest beginnen met bouwen omdat ik alles maar twee vakjes moest verplaatsen. Nu kun je gewoon de kamer oppakken en verplaatsen, zelfs naar een andere verdieping!

Je kunt ook kamers kopiëren zodat je makkelijk de precieze vorm van je huis kunt kopiëren en bovenop je huis kunt zetten. In één keer. BAM. Klaar! Dat maakt het bouwen veel sneller en makkelijker voor iedereen! Je kunt zelfs een kamer bovenop zichzelf plaatsen. Hoe klinkt dat? Hahaha.

 

Verder is het ook geen probleem als je een kamer laat overlappen met een bestaande kamer. Items in beide kamers worden verwijderd - je krijgt er gelukkig wel voor betaald.

En weet je dat als je een modern huis wil bouwen waarbij de eerste verdieping boven de begane grond hangt? Eerst had je altijd ondersteuning van de begane grond nodig om rare fratsen uit te halen. :P Maar die ondersteuning is niet meer nodig, je kunt een verdieping "in de lucht" bouwen wat erg makkelijk is. Ook de kamers kun je gewoon verslepen zonder ondersteuning. Hieronder een voorbeeld:

Er zijn nog steeds pilaren, maar die zijn niet nodig voor de ondersteuning van een verdieping.

In De Sims 4 hebben we ook nog steeds een sloophamer en pipet. Zoals ik hierboven al zei, kun je items kopiëren met de pipet, zelfs kamers. De sloophamer is ook verbeterd. Je kunt nu in een keer een hele muur slopen.

Ramen

Zoals ik bij de verdiepingen al noemde zijn er ramen en deuren voor alle hoogtes.  Nog een geweldige feature is dat je meerdere ramen in één keer kunt plaatsen. Dus als je haast hebt... Stel je wil een leuk huis bouwen maar het moet snel gebeuren want je wil juist met je Sims spelen. In dat geval is deze functie erg nuttig. Ook voor andere bouwers hoor, trouwens hahaha. In principe plaats je met 1 klik meerdere ramen op een muur. Je kunt ze daarna gewoon verplaatsen of weghalen als je dat wil, maar het bespaart wel tijd en maakt het makkelijker. Je kunt natuurlijk ook nog steeds de ramen per stuk plaatsen.

Daken

De dakentool is ook erg handig. Je kunt nu de helling aanpassen en kiezen of de helling naar binnen of naar buiten gekeerd is. Ik heb ook dakkapellen gezien.

Je kunt ook dakranden toevoegen. Je kunt echt helemaal losgaan met de daken. Bekijk de foto's bij dit artikel maar eens om te zien wat ik bedoel. Happy

Belangrijk nieuw punt: je kunt ook het patroon per dak aanpassen. Je hoeft niet meer over het hele kavel hetzelfde patroon te gebruiken.

Als je een plat dak wegzet is dat net als een vloer. Je kunt voorwerpen op een plat dak wegzetten en er een dakterras van maken.

Je hoeft ook niet meer te cheaten om friezen te plaatsen! :D

Catalogus

Ik weet niet of de naam klopt, maar "magazine catalogus" heb ik opgeschreven tijdens de demo. Als ik het mis heb, corrigeer me dan! De catalogus is waar je je meubels koopt. Het lijkt een beetje op IKEA. Je hebt gedecoreerde kamers in een klein venster. Als je dat mooi vindt kun je de complete set kopen en plaatsen in je huis - of je pakt maar een paar van de items, de keuze is aan jou. Je kunt ook de stijl/kleur van de kamer aanpassen, net als hoe het bij kleuren in Creëer-een-Sim gaat. Er is geen Creëer-een-Stijl zoals in De Sims 3. Dat betekent niet dat er niet iets vergelijkbaars komt, het Sims team is hier nog druk over in discussie. Ik weet zeker dat ze met iets komen waar fans blij mee zijn.

Iedereen zal ook blij zijn dat voorwerpen gedraaid kunnen worden en dat muurvoorwerpen omhoog en omlaag verplaatst kunnen worden! Je kunt ook meerdere muurvoorwerpen boven elkaar hangen.

Spiegels reflecteren alles dat ze zouden moeten reflecteren als je erin kijkt.

Buitenplanten

Hier hebben we niet veel van gezien, maar wat ik zag is leuk. Het zijn natuurlijkere planten en ze bewegen zachtjes met de wind mee. Er zijn ook plantenbakken voor de ramen.

Tijd van de Dag

Dit is een leuke mogelijkheid die ik graag had willen laten zien, maar dat kan niet. Ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Je kunt je huis bekijken op verschillende tijdstippen van de dag, om zo te zien hoe je huis er 's avonds of 's nachts uitziet. Oh, over de nacht... weet je nog hoe lampen op de muur van de eerste verdieping de begane grond erond niet verlichten? Dat is verbeterd in De Sims 4. Als je lampen plaatst op een verdieping, schijnt dit door naar beneden - en andersom natuurlijk. Dit maakt dat alles er net wat beter uitziet. Het zijn de details die de ervaring verbeteren!

Bedankt!

Dit is alles dat ik nu over De Sims 4 bouwmodus te vertellen heb. Ik hoop dat je m'n artikel leuk vond, ook al is het wat kort... en ondanks het gebrek aan foto's. :P Ik heb m'n best gedaan. Ik ben erg enthousiast over het bouwen van huizen in De Sims 4! Ik kan niet wachten om te zien welke mogelijkheden er verder in De Sims 4 zitten. Ik wil graag Electronic Arts bedanken voor de uitnodiging naar Sims Camp, en een speciaal bedankje gaat naar Aaron Houts die al deze coole nieuwe functies heeft laten zien. Ik hoop je binnenkort meer te laten zien! :D

Advertentie